Tajine, een feestje op tafel

Koken met een tajine is een feestje op tafel. Met dit traditionele kookgerei breng je gelijk sfeer in de keuken. Daarnaast is een tajine gebruiken heel gemakkelijk.

Een tajine is een stoofpot bekend van de Marokkaanse, Tunesische en Algerijnse keuken. Kenmerkend aan deze Oosterse braadpan is de kegelvormige deksel. Een tajine is een soort slowcooker. Hij wordt gebruikt voor het langzaam gaarstoven van vlees, vis en groentegerechten.

Koken met tajine
Tajine is de naam voor de Berberse stoofgerechten en de (meestal) geglazuurde stoofpot van aardewerk waar je het gerecht mee klaarmaakt. In de traditionele Oosterse cultuur zijn kip- en lamsgerechten erg populair.Werking van de tajine
Een tajine bestaat uit twee delen: een holle, ronde schaal en een kegelvormig deksel. Met de deksel op de schaal is tajine bijna helemaal afgesloten. Dit zorgt voor goede warmtegeleiding en een efficiënt garingsproces. Het garen in een tajine werkt altijd in combinatie met vocht. Je vult de tajine daarom met ingrediënten en vocht. Als je de gevulde tajine op de warmtebron zet, verdampt het vocht en condenseert het op de binnenkant van de kegel. Daarna loopt deze damp weer terug in de pan. Zo droogt de inhoud niet uit.

Er is geen voorbehandeling nodig, de tajine is direct klaar voor gebruik. Al is het verstandig de tajine vooraf in te koken, om de kans op breken te verkleinen.

Geglazuurde tajines
Dit type tajine is geschikt voor een gasfornuis in combinatie met een sudderplaatje of ovengebruik (maximaal 180 graden). Daarnaast zijn deze tajines ook geschikt voor halogeen, keramisch en elektrisch koken. Gas blijft de beste warmtebron. Wees wel voorzichtig met temperatuurverschillen. Door de thermische schok kan de tajine beschadigen. Het sudderplaatje gaat dit tegen en voorkomt dat je pan te snel warm wordt.

Kom bij ons langs voor mooie geglazuurde tajines!Elk TWEEDE mondkapje met 20% korting

De korting geldt alleen voor deze vrijdag en zaterdag!

Uitverkoop

Kom lekker snuffelen tussen onze wereldse uitverkoop-artikelen.

De 30% korting geldt voor alle artikelen op onze prachtige grote tafel.

Bestuurslid gezocht

Als bestuurslid bij de Wereldwinkel denk je mee over onze toekomst. In de vergaderingen nemen we daar beslissingen over, bijvoorbeeld over geld en het beleid. We vergaderen één keer in de maand. Het is een verantwoordelijke en uitdagende functie.