Vrouwen in de etalage.

We hebben weer nieuwe blikvangers. Deze Mexicaanse dames staan voor de prachtige samenwerking van een kunstenaar en een specialist in het werken met klei.

In 2009 kregen Roberto en Etta het idee om mooie expressieve beelden te maken. Etta. Een buitenlandse ontwerpster en Roberto, een specialist in het werken met klei. Hun samenwerking wordt een groot succes en inmiddels is het bedrijf uitgegroeid tot een werkplaats waar 16 mensen onder goede omstandigheden en met veel plezier werken. Het is een rustige werkplek met veel licht, ruimte, goede ventilatie.

 

 

 

De werknemers zijn veelal vrouwen die weinig kansen op de arbeidsmarkt hebben en intern opgeleid worden.

De grondstof voor de beelden in lokale klei. Deze wordt speciaal van de berg gehaald zo’n 50 km van de werkplaats. Aan de klei worden mineralen toegevoegd zodat de oventemperatuur verhoogd kan worden van 500 naar 800 graden Celsius. De beelden worden hierdoor harden en minder breekbaar.

   

 

Het proces

Roberto en Etta creëren samen de beelden. Etta ontwerpt en samen voeren ze het ontwerp uit. Eenmaal tevreden met het prototype worden er mallen gemaakt. In deze mallen wordt de klei gekneed en moet de klei minimaal een halve dag drogen. Na het drogen wordt de mal verwijderd en kunnen de details handmatig aangebracht worden. Afhankelijk van het beeld bestaat een beeld uit twee of meerdere mallen. Niet iedere werknemer is in staat om op hetzelfde niveau te werken, voor gecompliceerde beelden is er soms maar één modelleur beschikbaar.

Voordat het beeld in de oven kan moet het beeld gedurende een week in de schaduw en uit de wind aan de lucht drogen om kromtrekken en grote scheuren te voorkomen. Daarna worden de beelden gedurende 5 uur in een oven gebakken. Voorheen gebeurde het bakken in een hout gestookte oven, inmiddels in een elektrische oven. Hierdoor is de temperatuur exacter te regelen en is het bakproces milieuvriendelijker.

Na het bakken wordt er een dunne laag pasta aangebracht en gladgeschuurd om de oppervlakte egaal te maken. Hierover komt de grondlaag van olieverf die 3 dagen moet drogen voordat men verder kan werken. De kleur wordt minimaal 3 lagen aangebracht en geeft de dynamiek aan het beeld.

Als afwerking wordt het beeld tweemaal afgelakt. Door het vele handwerk zijn geen twee beelden gelijk maar heeft ieder beeld zijn eigen uitstraling en karakter. Om kwalitatief goede producten te kunnen leveren werken ze met geïmporteerde professionele verf en penselen.

Deze unieke beelden worden bij voorkeur niet buiten geplaatst en zijn niet vorstbestendig.

 

 

Lieve klant

We vinden het ontzettend jammer dat de lockdown is verlengd en we je nog langer moeten missen. Daarom doen we er alles aan om je toch de mogelijkheid te bieden om dat pakje koffie, leuke cadeautje of die heerlijke sjaal te kunnen kopen. 

Op onze afhaal-bezorgpagina hebben we het aantal artikelen uitgebreid. Nog meer om uit te kiezen! Zie je iets leuks of lekkers, mail dan naar verkoop(Verberg dit)@wereldwinkelpurmerend.nl of bel onze collega Marije via 0299-316997.

Hopelijk zien we elkaar snel weer in de winkel!