Wil je verdwalen in streepjes?

We hebben weer een leuke blikvanger! Deze zebra’s zijn gemaakt van één stuk zeepsteen. Dat is een zachte en vettige steensoort die meer dan negentig miljoen jaar oud is. De naam is ontstaan door de hoeveelheid talk waardoor de steen aanvoelt als een glad stukje zeep.

Hoe het begon

In Kisii in het westen van Kenia wordt zeepsteen al sinds mensenheugenis opgegraven en bewerkt. In het begin maakten de beeldhouwers vooral tabakspijpen. Met de komst van de Christelijke missionarissen begonnen ze met het maken van beelden. In de jaren ‘40 kwam het toerisme op gang. Daardoor werd het handwerk populair over de hele wereld. De zeepstenen uit Kisii is wit of lichtroze. Ze zijn niet gelijk qua kleur en daardoor hebben deze stenen een mooie flair.

Vroeger werkte ieder voor zichzelf. Nu werken de meeste beeldhouwers in groepen of familiebedrijfjes. 

 

Creatief talent

Kort na het opgraven is zeepsteen nog vrij vochtig. Het beeldhouwen begint bijna direct na het opgraven. Want hoe langer de steen in de buitenlucht is, hoe droger en harder hij wordt. De kans op breken is hierdoor ook groter. De handwerkers (meestal mannen) geven de steen een vorm. Daarna gaan de vrouwen aan de slag. Ze schuren de beelden en geven de zachte finishing.

 

De afwerking bestaat uit het glimmend maken van het beeld met speciale oliën en poetsmiddel. Bij het bewerken gebruiken ze vooral zagen, raspen en vijlen. Voor het polijsten worden schuurpapier en schuursponsjes gebruikt. De kleur wordt sterker met steenwas. De mannen gaan verder met het verven en versieren. Ze moeten veel ervaring en creatief talent hebben om de verschillende voorwerpen uit de steen te bewerken. Dit wordt traditioneel binnen de familie geleerd. 

 

Elk TWEEDE mondkapje met 20% korting

De korting geldt alleen voor deze vrijdag en zaterdag!

Uitverkoop

Kom lekker snuffelen tussen onze wereldse uitverkoop-artikelen.

De 30% korting geldt voor alle artikelen op onze prachtige grote tafel.

Bestuurslid gezocht

Als bestuurslid bij de Wereldwinkel denk je mee over onze toekomst. In de vergaderingen nemen we daar beslissingen over, bijvoorbeeld over geld en het beleid. We vergaderen één keer in de maand. Het is een verantwoordelijke en uitdagende functie.