Mounir maakt de mooiste producten van olijfhout

Mounir werkt samen met ongeveer 50 mensen voor een bedrijfje dat van olijfhout praktische en decoratieve producten maakt. Hij doet het al een aantal jaar en begint er aardig goed in te worden. Het gebruikte hout komt van olijfbomen die geen olijven meer afgeven. Voor elke gekapte olijfboom wordt een nieuwe terug geplant. De nieuwe olijfboom zorgt dan over een aantal jaar voor olijfproductie. Mounir werkt samen met een groep mannen en vrouwen. Ze zijn dankbaar dat ze vast werk en een inkomen hebben. De economie in Tunesië is zwak en rondkomen is lastig.


Net als de andere mannen houdt Mounir zich bezig met de behandeling en opslag van het hout. Het hout dat binnenkomt moet langzaam drogen om scheuren te voorkomen. Bij het maken van de producten wordt bijna alles gebruikt, zodat niets verloren gaat. Met een zaag wordt de goede vorm gemaakt en verder bewerkt met een guts, slijper, rasp of draaibank. Al snel ontstaan dan de mooie producten van olijfhout zoals snijplanken, schalen, kommen, lepels of vazen.
Hierna zorgen de vrouwen ervoor dat het product er mooi uit komt te zien. Zij polijsten het hout en smeren het in met wax. Als ze dit hebben gedaan, worden de producten nog een keer gecontroleerd en ingepakt. Het zijn dus mooie natuurlijk producten die met handige handen zijn gemaakt.

 

 

Onderhoud

Hout is een product uit de natuur en daarom kunnen er na een tijd scheuren ontstaan. Wil je haar mooie kleur en glans houden? Dan is het goed om het olijfhout af en toe met een speciale onderhoud wax of olijfolie te behandelen.

Het is belangrijk om olijfhout voor het eerste gebruik met een zachte borstel, lauwwarm water en zeep schoon te maken. Voorkom ook dat het olijfhout lang in aanraking komt met water en warmte. Olijfhout is niet geschikt voor de afwasmachine.