Het verhaal van Marja

“Werken bij de Wereldwinkel is leuk en iedereen heeft hart voor de zaak”

Marja Nuijens werkte twaalf jaar met veel plezier in de Wereldwinkel in Purmerend. Ze nam in augustus 2019 afscheid door een verhuizing. “Met pijn in mijn hart hoor, want ik had dit anders nog heel lang willen doen.” 

 Marja gaat haar collega’s erg missen. “Het voelt zo   bekend allemaal. Ik neem afscheid van iets wat mij
 heel dierbaar is. Iedereen heeft hart voor de zaak en de   omgang met elkaar is heel prettig. Dat is het voordeel   van vrijwilligers, dat doe je als je echt ergens voor
 staat. Natuurlijk waren er wel eens kleine irritaties.
 Maar waar mensen met elkaar omgaan, hoort dat er   soms ook bij.”  

 Eerste dag

 Ze herinnert zich haar eerste dag nog goed. “Ik voelde   me heel welkom en werd goed ingewerkt. Het wende   snel en na twee maanden stond ik alleen in de winkel. Ik   mocht het boeddhahoekje inrichten en de inkoop van   wierook van Mira te doen. Dat wilde ik wel en ik vond het heerlijk om daarmee bezig te zijn. Ik heb ook verschillende cursussen mogen doen.” 

Werkgroepen

Bij de Wereldwinkel werken de vrijwilligers in de winkel en in verschillende werkgroepen. Marja zat in de groep winkelbeheer. De werkgroepen vergaderen ook met elkaar. “Daar kan iedereen naar toe en je mag ook adviezen geven. Omdat er iemand van het bestuur bij is, kan direct besproken worden of iets kan.” Een paar keer in het jaar hebben we een algemene vergadering waarbij allerlei onderwerpen langs komen. Dan kunnen medewerkers ook onderwerpen voorstellen.

Moderner

In de loop van de jaren is er natuurlijk wel het wat veranderd. Marja vertelt dat het aanbod veel moderner is geworden. “Ik weet nog hoe we in het begin hebben moeten strijden om de dopper te mogen verkopen. Moet je nu eens kijken wat voor succes dat is. Dat de Wereldwinkel duurzame artikelen is gaan verkopen, hoort echt bij deze tijd. Mensen zijn steeds bewuster met het milieu bezig.” 

Toekomst

Tot slot zegt Marja: “Fair trade vind ik een goed concept. Een eerlijke prijs geven aan onze producenten is belangrijk en ik hoop dat de winkel daar nog lang bij kan helpen. Ik wens de winkel en mijn collega’s een mooie toekomst.”