Laatste nieuws

Chocolade, mmm, lekker! Voor je meester of voor Vaderdag?

Wie houdt er nu niet van chocolade? We hebben er zelfs een hele tafel vol van! Van diverse leveranciers en in diverse smaken. Vrij nieuw in de winkel zijn de Zeiltjes van de Chocolatemakers. De grondstoffen voor deze chocolade komen per zeilschip naar Nederland, dat is nog eens duurzaam. De repen en de chocoladesnippers zijn verkrijgbaar in zowel een puur als melk variant, en er is zelfs een reep om je liefde aan een ander te tonen, misschien voor je vader of om je meester te bedanken? Alle soorten van deze leverancier zijn glutenvrij, vegan, van bio fair trade chocolade en duurzaam gemaakt.

Enkele voorbeelden van de chocoladesmaken 
Er zijn Zeiltjes van pure chocolade (70 %). Deze flinterdunne knapperige plakjes pure chocolade zijn bedekt met krokante cacaosnippers en een beetje zeezout. Deze combinatie zorgt voor een heerlijke smaaksensatie.
De Zeiltjes van donkere melkchocolade (52%) zijn bestrooid met koffie en krachtige cacao snippers. De Trinitario cacabonen uit de Dominicaanse Republiek en de met de hand geplukte Arabica koffiebonen van een vrouwen-koffie coöperatie uit Colombia geven de plakjes chocolade een bijzondere combinatie, die op de tong smelt. 

Voor Valentijnsdag werd een speciale reep gemaakt, maar die kun je natuurlijk ook op een ander moment aan iemand geven of jezelf ermee verwennen. Dit is de Puur Liefde reep (65%). Gemaakt met een fruitige Criollo cacaosoort die van de vrouwen coöperatie in Colombia komt. Die coöperatie was al bekend bij de importeur vanwege de koffiebonen die ze leverden voor de andere repen. Inmiddels werken ze ook voor de cacao samen met de Chocolatemakers.

Hoe komen de grondstoffen naar Nederland?
Met het zeilschip Tres hombres worden  de cacao(bonen) en koffiebonen vanuit het Caribisch gebied naar Amsterdam gevaren. Door weer en wind zeilen ze in 4 maanden op pure windkracht naar de haven. Daar wordt de cacao tot chocolade verwerkt. Ook dat gaat op een duurzame manier, op zonne-energie en emissie vrij. In de Dominicaanse Republiek ligt de oorsprong van de Trinitario cacao . Doordat de cacao op biologische wijze is verkregen, zorgt dat ervoor  dat de bodem verbeterd wordt en daarmee ook het leven van de insecten en vogels. De boeren die zijn aangesloten bij de coöperatie Conacado bewaken de kwaliteit. Zij krijgen scholing en training vanuit de coöperatie.

In Nederland zijn Enver en Rodney ruim 10 jaar geleden met het maken van deze chocolade. In de Amsterdamse haven is de fabriek  gevestigd, waar het altijd naar chocolade ruikt. Inmiddels werken er meerdere mensen om de idealen uit te dragen. Bij de fabriek komen ook honderden fietsers samen om de chocolade op te halen en in Nederland en Duitsland te verspreiden. Verder organiseren de importeurs workshops en bijeenkomsten waar ze meer over hun idealen en duurzame werkwijze vertellen.