Laatste nieuws

Dromenvangers uit Indonesië

Dromen doen we allemaal. Nu het bijna Sinterklaastijd is en daarna Kerst komt, dromen we misschien van de cadeautjes die we hopen te krijgen en van de fijne dagen met anderen. Soms zijn er ook nare, enge dromen die we snel willen vergeten. Er zijn voor alle soorten dromen dromenvangers te koop. Van klein tot groot, bijvoorbeeld gehaakt of gemaakt van macramé. Eenvoudig of rijk versierd met kraaltjes, veren of stalen buisjes.

De dromenvanger
 Deze vangt de dromen boven jouw bed weg en houdt deze vast. Als dan de zon opgaat, spatten deze dromen uiteen en is de dromenvanger weer “schoon”. De dromenvanger onthoudt je echter niet van alle dromen, de goede dromen worden opgevangen en vallen via het web en de veertjes, schelpjes of kraaltjes op de slaper. Daarmee zorgt de dromenvanger voor plezierige, rustige dromen en een goede nachtrust.

Oorspronkelijk doel en ontstaan van de dromenvanger
De dromenvangers zijn oorspronkelijk afkomstig van Indianen uit Noord Amerika maar ook van Aboriginals uit Australië. Nu worden ze in Indonesië, op Bali, gemaakt. Veel mensen hadden vroeger als kind een dromenvanger. Soms worden dromenvangers als kraamcadeau gegeven en boven een wiegje of kinderbedje gehangen. Tegenwoordig zijn er ook volwassenen die zweren bij de bescherming van de dromenvanger en er eentje boven hun bed hebben hangen. Toch zie je ze op steeds meer plekken, zoals in de auto of in de tuin.

Hoe wordt de dromenvangers gemaakt?
Eerst wordt er een ring gemaakt van hout, deze wordt daarna omwikkelt met dik garen. Dit wordt gedaan tot de ring niet meer zichtbaar is. Daarna wordt het web gemaakt. Met katoenen draad worden er lussen gemaakt. Als de ring helemaal gevuld is, werken ze verder naar binnen toe. Bij de macramé dromenvanger maken ze een aantal macramé knopen onderaan de hoepel. Als laatste wordt de dromenvanger nog versierd met veertjes, schelpjes en of steentjes. De materialen die gebruikt worden, komen van lokale leveranciers.
 
Waar worden ze gemaakt en door wie?
Een bedrijfje  op Bali werkt met merendeels vrouwen, die zo een kans krijgen om zich te ontwikkelen door middel van opleidingen. Door samenwerking met andere producenten krijgen meer mensen een kans op een eigen inkomen. De materialen komen zo veel mogelijk uit de natuur, via lokale leveranciers of er worden restproducten hergebruikt. Het milieu staat voorop, net als een schone omgeving. Via importeur Sarana/ Centrum Mondiaal komen de producten naar ons land.