Laatste nieuws

Grieks zeezout in 3 smaken

We blijven nog één keer in Griekse sferen met het zeezout uit Messolongi (ook wel als Messolonghi of Messologi geschreven) uit West Griekenland. Naast de al besproken olijfolie , de paprika chutney en de vega salami zijn er ook potjes met zeezout in 3 smaken uit dat zonnige Griekenland. Dat zijn de Talos zeezout: organisch zeezout met oregano en sesam; de Cyclops: zeezout met gerookte paprika; en de Hermes: op beukenhout gerookt zeezout. De toevoegingen geven het zout een eigen kleur. De Talos is groen, de Cyclops rood en de Hermes bruin. Bij vlees, peulvruchten, aardappelen of soepen is dit zout een heerlijke smaakmaker. Ook vegetariërs en veganisten houden van dit zout, de gerookte versie geeft een bacon-achtige smaak aan je gerechten.

In de zoutmijnen van Messolongi worden, te midden wilde planten en dieren, de zouten gewonnen en verrijkt, zonder bewerkt te worden. Nadat het zout uit de mijnen komt, wordt het gedroogd in de zon. Door verdamping van het water blijft het zout over. Het onbewerkte zout wordt dan direct beschikbaar gesteld, om als tafelzout gebruikt te worden of om gerechten af te werken. Maar er worden soms ook  Griekse kruiden toegevoegd, zoals bij de Talos; bij de Cyclops, die wordt verrijkt met gerookte paprika; of het zout wordt 140 uur gerookt op beukenhout zoals  bij de Hermes. 

Dit zout bevat géén kunstmatige rook- en smaakstoffen. Ook géén jodium, anti-klontermiddelen of verbeteraars. Bovendien is het grof zout, dat geschikt is voor de zoutmolen. Het meest pure, natuurlijke,  zuivere zout uit de meest geschikte omgeving brengt de smaakpapillen tot een ongekend hoogtepunt.