Laatste nieuws

Onze vrouwelijke makers in het zonnetje op Internationale Vrouwendag

Op 8 maart is het Internationale Vrouwendag. Op deze dag staan we wereldwijd stil bij de rechten van vrouwen. Dat gebeurt al sinds 1911. Toen was vooral het verbeteren van vrouwenrechten (waaronder het kiesrecht) het doel. Ook in 2022 is een internationale vrouwendag nog steeds hard nodig. Denk aan geweld tegen vrouwen, lagere salarissen en minder prijzengeld in de topsport.

Dit jaar is het thema: Solidariteit, de kracht voor verandering. Hierbij gaat het om het verschil tussen mannen en vrouwen voor wat betreft waardering, beloning, rechten en kansen. Dit is niet alleen in ons ‘rijke’ Westen een belangrijk punt, maar juist ook in de ontwikkelingslanden moet daar nog veel veranderen. Gelukkig zijn er projecten waarbij vrouwen de kans krijgen om zich te ontwikkelen en een eigen inkomen te hebben. In de Wereldwinkel verkopen we allerlei artikelen die (grotendeels) door vrouwen zijn gemaakt. Bijvoorbeeld manden en schalen van Womencraft uit Tanzania.


Womencraft voor vrede in de regio

WomenCraft is een organisatie in Ngara in het noordoosten van Tanzania. Hun missie is het vergroten van de economie in gebieden waar oorlog en conflicten zijn. In Tanzania zelf, maar ook in Rwanda en Burundi. Dit doet de organisatie door vluchtelingen en plattelandsvrouwen samen te brengen. Zij werken samen als één bedrijf met één gemeenschappelijk doel. Dit heeft ervoor gezorgd dat de spanningen tussen voormalige vluchtelingen en de gemeenschappen die deze vluchtelingen opvangen minder zijn worden. 

Sinds de oprichting in 2007 is WomenCraft gericht op vrede in de regio. Nu werken zo’n zeshonderd vrouwen samen als ware ambachtslieden. Zij hebben betere kansen omdat ze toegang hebben tot de wereldmarkt. De vrouwen maken prachtige manden en schalen. Hiervoor worden twee soorten gras gebruikt: stergras en papyrus. De materialen worden traditioneel geweven. De producten worden versierd met bananenschors of koorden van graanzakken.

Wist je dat…
… er ook een Internationale Mannendag is op 19 november? Op deze dag staat de gezondheid van mannen en jongens, het verbeteren van genderrelaties, het bevorderen van gendergelijkheid en het benadrukken van positieve mannelijke rolmodellen centraal. Ook heel belangrijk dus! 

Maandaanbieding juli en augustus is nu Zomeraanbieding 20% korting op het Tunesisch aardewerk

Deze zomer, zowel in juli als augustus, is het kleurrijke Tunesisch aardewerk in de aanbieding. 20% korting op alle borden,kommen,potten en schalen in diverse maten, vormen en kleuren. Maak van je tafel een zomers feest!

Lees verder>>