Laatste nieuws

Wereld Fairtrade dag 13 mei 2023 en bijna Moederdag

Elke tweede zaterdag in mei is het de Wereld Fairtrade dag, waarbij ook Fairtrade Nederland van zich laat horen. De dag erna is het steeds Moederdag. Door een Fairtrade product te kopen voor Moederdag help je aan twee kanten: de moeders (of wie je wilt verrassen) krijgen een mooi cadeautje én je helpt mensen in andere landen aan een beter leven.

Dit voorjaar ligt het accent van de Fairtradedag op het mogelijk maken van een leefbaar inkomen en een leefbaar loon voor de mensen in ontwikkelingslanden. Oorspronkelijk waren de Fairtrade producten vooral koffie en thee, nu nog krijgen vooral de Food producten de aandacht. Inmiddels is dat assortiment aardig uitgebreid, je kunt hele maaltijden samenstellen met de diverse etenswaren/lekkernijen uit de Wereldwinkel. Maar ook bij de Non-food producten is er een ruime keuze en daarmee help je eveneens andere mensen.

Vanwege Moederdag krijg je op 13 mei een extra cadeautje: op elke presentje komt een zijdecocon bloemetje. Deze worden in Thailand gemaakt van de lege cocons die achterblijven nadat de zijderupsen in vlinders zijn veranderd. Van de zijdedraden wordt er o.a. kleding gemaakt, van de resten van de cocons maakt men deze bloemetjes.(Zie nieuwsbericht 8 januari 2023)

Een leefbaar inkomen, wat is dat?
Dit is genoeg inkomen om eten en kleding van te kopen, kinderen naar school te sturen, medische zorg, een dak boven je hoofd, plus ‘n beetje extra voor noodsituaties en om te sparen, nadat de landbouwkosten volledig gedekt zijn.
Waarom is een leefbaar inkomen zo belangrijk?
Boeren in Afrika, Azië en Latijns-Amerika krijgen te weinig geld voor hun producten. Ze werken vaak onder slechte omstandigheden en door het oneerlijke handelssysteem leven veel boeren in extreme armoede. Zonder een stabiel inkomen kunnen boeren niet investeren in hun onderneming, de toekomst van hun kinderen én in de gemeenschap. Hierdoor wordt armoede in stand gehouden. Armoede is de grondoorzaak van kinderarbeid, ontbossing, milieuvervuiling en andere schendingen van mensenrechten. Zonder een hogere prijs te betalen aan de boeren is het voor hen niet mogelijk om uit deze armoede te komen.

Een leefbaar loon, wat is dat eigenlijk?
Met een leefbaar loon wordt bedoeld dat iemand met het salaris, dat hij in een normale werkweek verdient, kan voorzien in zijn basisbehoefte en dat van zijn gezin. Dus genoeg loon om eten en kleding van te kopen, kinderen naar school te sturen, medische zorg, huisvesting, plus ‘n beetje extra voor noodsituaties en om te sparen. Een leefbaar loon is niet hetzelfde als het minimumloon dat in een land wordt vastgesteld. Een (wettelijk) minimumloon wordt door de overheid vastgesteld, maar is vaak niet voldoende om van rond te komen.
Waarom is een leefbaar loon zo belangrijk?  
Producten zoals koffie, bananen en chocolade komen uit landen met een (sub)tropisch klimaat. In deze gebieden heb je te maken met andere regels dan in Nederland. Naast dat ze gewoonweg niet in Nederland geproduceerd kunnen worden, krijgen de werknemers in deze landen hele lage lonen. Bedrijven zoeken steeds naar de laagste inkoopprijzen met verschillende schendingen van mensenrechten tot gevolg. Een leefbaar loon voor alle werknemers in de keten is cruciaal bij het bestrijden van armoede, ongelijkheid, kinderarbeid, uitbuiting en dwangarbeid.