Laatste nieuws

50 jaar Wereldwinkel Purmerend, hoe het allemaal begon.

We zijn niet meer weg te denken uit de binnenstad, op het hoekje ‘Achter de Kerk’. Het kleine gezellige winkeltje met die leuke cadeaus uit allerlei windstreken. Maar wist je dat de Wereldwinkel 50 jaar geleden op 13 mei is ontstaan uit onvrede over de oneerlijke handel met de Derde Wereld? En dat we eerst rietsuiker, koffie en rijst verkochten vanaf een bakfiets, maar dat dit eigenlijk de manier was om mensen ervan bewust te maken dat er iets aan deze armoede en uitbuiting moest worden gedaan?

Voorlichting en bewustwording

Er werd in de jaren zeventig veel actie gevoerd: tegen Angola-koffie, martelingen (samen met Amnesty), de apartheid in Zuid-Afrika en onderdrukte Surinamers. Het ging toen niet om het maken van winst, maar meer om voorlichting en bewustwording. Een van de oprichters Cor Kalf zei 25 jaar geleden: “De koffie is bijzaak. Het gaat om het verhaal erachter. Blijf dat benadrukken, anders zak je weg en ben je binnen de kortste keren een boetiekje.” Ook al is de Wereldwinkel in de loop van de tijd steeds meer een cadeauwinkel geworden, het fair trade verhaal is altijd het belangrijkste gebleven. Dat was het doel van de Wereldwinkels: ervoor zorgen dat producten uit de Derde Wereld voor een eerlijke prijs bij de mensen komen.

Artikel in Historisch Purmerend

Het blad Historisch Purmerend heeft een uitgebreid artikel over de geschiedenis van de Wereldwinkel in Purmerend geplaatst. Voor dit artikel haalden oudgedienden Leo Geldof, Meindert Schaap en Bert Bakker herinneringen op. Ze waren er niet bij vanaf het eerste uur, maar kunnen alles vertellen over de geschiedenis. De moeite waard om te lezen! 

Maandaanbieding oktober

Deze maand 20% korting op al onze sieraden.
Kom gauw shoppen.