Wereldwinkel neemt initiatief voor een fair trade Purmerend

Purmerend een fair trade gemeente? Als het aan Wereldwinkel Purmerend ligt wel! De Wereldwinkel heeft het initiatief genomen om van Purmerend een fair trade gemeente te maken. Dit is een eervolle titel die aangeeft dat bedrijven (onder andere winkels en horeca), inwoners, maatschappelijke organisaties en de lokale overheid samenwerken voor meer eerlijke handel in hun gemeente. 

Wereldwinkel Purmerend zet zich – met de verkoop van fair trade cadeaus en andere artikelen – al meer dan vijftig jaar met hart en ziel in voor eerlijke handel. Bestuurslid Jeroen Adolfs: “We willen met dit initiatief nog meer mensen en organisaties meekrijgen in fair trade gedachte. Als we meer fair trade producten gaan gebruiken en verkopen, zorgen we met elkaar voor meer werkgelegenheid en betere werkomstandigheden van boeren en producenten in ontwikkelingslanden. Daar wil je als inwoner of ondernemer toch vast je steentje aan bijdragen!” 

Doe mee in de lokale werkgroep

Stap één in het krijgen van de titel ‘Fair Trade Gemeente’ is het oprichten van een lokale werkgroep. Adolfs: “Met deze werkgroep werken we ons idee de komende tijd verder uit in een concreet werkplan. We willen hier zoveel mogelijk ondernemers uit verschillende branches bij betrekken. Dus wie nog met ons mee wil meedoen in de werkgroep, is van harte welkom.” De werkgroep neemt initiatieven om de titel te behalen en zorgt er daarna voor dat de gemeente de titel blijft houden.  

Steun van de gemeente

Het college van B&W van de gemeente Purmerend heeft de gemeenteraad in een brief laten weten dat zij wil meewerken aan het initiatief van de Wereldwinkel. De gemeenteraad heeft hier vorige week op haar beurt mee ingestemd. Dat betekent dat de Wereldwinkel het verzoek bij Fair Trade Gemeente kan indienen en het werkplan kan gaan uitvoeren. Adolfs: “Het besluit van de gemeente is een belangrijke stap, die steun hadden we echt nodig. Hierna wordt het ook spannend, want we hebben veel deelnemers nodig om dit te laten slagen. We hopen dan ook dat ons initiatief zich als een olievlek verspreidt in de gemeente en dat de ondernemers eerlijke handel net zo belangrijk vinden als wij. Als iedereen meedoet, gaat het ons vast lukken!”

Op de website van fair trade gemeenten kun je de vorderingen volgen. Doe je ook mee?