Laatste nieuws

De cadeautip van: Dicky

In de Wereldwinkel werken we met zo'n dertig enthousiaste vrijwilligers. Elke maand geeft een van hen zijn of haar cadeautip. Deze maand de cadeautip van Dicky. Inmiddels werkt hij al zeven jaar met veel plezier in de winkel. "Het contact met de klanten vind ik erg leuk. Klanten komen spontaan met hun reisverhalen of vertellen voor wie ze het cadeau willen kopen. Hier komen mooie gesprekken uit voort."

Zeven jaar geleden kocht Dicky in de Wereldwinkel een schaal van mozaïek voor zichzelf. Door het mooie verhaal dat de winkelmedewerker over de schaal vertelde en over de wereldwinkel zelf besloot hij hier te komen werken. De cadeautip van Dicky is, hoe kan het ook anders, de mozaïekschalen van Benya Art Craft uit Indonesië. En zeg nu zelf: deze schalen met gekleurde stukjes glas zijn toch een prachtige blikvanger voor in je huis!
 
Mozaïekschalen van Benya Art Craft
Benya Art Craft is gespecialiseerd in moderne schalen, vazen en ander aardewerk. De eigenaar, Adnan Isdianto, heeft zijn opleiding gedaan aan de Academy of Arts in Yogyakarta. En dat is te zien aan de schitterende, kleurrijke collectie aardewerk. In 2004 is hij met zijn eigen werkplaats begonnen en ontwerpt hij elk jaar vier verschillende collecties. Door het succes van zijn ontwerpen heeft hij inmiddels achttien mensen in dienst. De afwerking van de schalen wordt gedaan door het bedrijf Putri Duyung op Bali. De twee bedrijven werken al bijna twintig jaar samen.

Hoe worden de schalen gemaakt?
De grondstof voor de schalen is "tanah godean", roodbruine aarde uit de tweede en derde aardlaag. Voor elke nieuwe productserie wordt met de hand een mal gemaakt. Nadat de schalen gebakken zijn, worden ze ingelegd met een patroon van gesneden stukjes gekleurd glas. Het hele proces is handmatig, waardoor er soms kleine verschillen in de afwerking zijn. De schalen zijn niet winterhard.

In dit filmpje van de importeur zie je hoe de schalen worden gemaakt. 

Dicky werkt zeven jaar bij de Wereldwinkel. Ben je benieuwd waarom hij hier graag werkt, wat zijn leukste herinneringen zijn en waar hij trots op is? Lees dan verder in onze rubriek ‘Vijf vragen aan’.