Laatste nieuws

De cadeautip van Jeroen

In de Wereldwinkel werken we met zo'n dertig enthousiaste vrijwilligers. Elke maand geeft een van hen zijn of haar cadeautip. Deze maand de cadeautip van Jeroen.


Jeroen is sinds een jaar bestuurslid en winkelmedewerker bij de Wereldwinkel. Hij woont al vijftig jaar in Purmerend. “Ik word dus helaas nooit een échte Purmerender, maar ik voel me hier wel bijzonder goed thuis. Mijn partner José is ook vrijwilligster bij de Wereldwinkel. Toen de Wereldwinkel op zoek was naar nieuwe bestuursleden was ik meteen enthousiast. José weet als geen ander dat ik geen enkele ideële bestuurstafel aan mij voorbij kan laten gaan”, vertelt Jeroen. 

 


Purmerend wordt een fair trade gemeente

De afgelopen tijd heeft Jeroen zich als bestuurslid ingezet om de Wereldwinkel om te zetten van een vereniging naar een stichting: Fair Trade Purmerend. Dat is een van de eerste stappen die nodig zijn om van Purmerend een fair trade gemeente te maken. Dit is een eervolle titel die aangeeft dat bedrijven (onder andere winkels en horeca), inwoners, maatschappelijke organisaties en de lokale overheid samenwerken voor meer eerlijke handel in hun gemeente. “Wij hebben dit initiatief genomen en daar ben ik ontzettend trots op. Nu ga ik me vooral bezighouden met de uitvoering hiervan. Er komt behoorlijk wat bij kijken, maar als we het met zijn allen doen komt dat goed!”
 

Geef deze bronzen uil de plek die hij verdient

Jeroen geeft een bijzondere cadeautip. Hij geeft de tip eigenlijk meer uit eigenbelang. Of is het uit zelfbescherming? “Ik wil heel graag deze bronzen uil aanprijzen. Waarom? Omdat hij een mooie plek verdient. En ja, ook omdat ik hem eigenlijk wil kopen, maar mijzelf steeds moet tegenhouden. Ik zie namelijk een fraaie papierlegger in de uil. Maar omdat ik papierloos werk, mag ik hem van mijzelf niet kopen. Daarom hoop ik dat iemand mij kan verlossen van deze strijd door hem te kopen en een mooie plek te geven in zijn of haar huis.” 
 

Brons uit Burkino Faso

Vooral in Burkino Faso is het brons gieten een traditioneel en belangrijk ambacht. Het is een vakmanschap van de Djerméé stam. Van vader op zoon en van leermeester op leerling wordt deze techniek doorgegeven.
Het beeld wordt eerst met de hand gemaakt van bijenwas en bedekt met klei. Wanneer de klei wordt gebakken in een gat in de grond, smelt de was. Zo ontstaat de mal, waarin het brons gegoten wordt. Deze manier van werken heet ‘cire-perdue’, de verloren was-techniek.

In de beelden wordt het unieke van de mens, vrouw, man en kind tot een sierlijke vorm verwerkt. Het zijn krachtige kunstwerken met veel symboliek en daarnaast erg decoratief zijn.

Coöperatie

De makers van de beelden zijn aangesloten bij Coöperatie Ouagadougou. Dat is een groep van verschillende vaklieden bij elkaar om zo een breed aanbod te bieden voor de lokale-, nationale- en internationale markt. Kunstnijverheid en vakmanschap, het antwoord in een samenleving waar weinig fabrieken zijn en waar een grote werkeloosheid is. De Coöperatie helpt de ambachtslieden met hun marketing en moedigt hen aan tot vernieuwing, kwaliteitsverbetering en samenwerking. Natuurlijk vanuit de fair trade principes.

Inmiddels is de uil verkocht (en niet aan Jeroen).