Laatste nieuws

Einde aan de slavernij

1 juli is het Keti Koti, einde aan de slavernij. Vandaag herdenken we de bevrijding van alle tot slaafgemaakte mensen.

Daarom een stukje over de bronzen beelden die dit mooi kunnen vertegenwoordigen. Ze komen eigenlijk uit Burkina Faso, maar kunnen symbool staan voor de mensen die naar de vroegere koloniën zijn getransporteerd. Burkina Faso, letterlijk ‘het land van de oprechte mensen’, ligt gedeeltelijk in de Saharastrook. Het is 7 x zo groot als Nederland en er wonen 17 miljoen mensen. Er heerst een grote werkloosheid, maar dankzij het maken van deze bronzen beelden krijgen veel bewoners een kans op een beter leven. Er zijn diverse mooie beelden in de winkel te koop, kom maar eens kijken naar deze kunstwerken.

 

Brons gieten is in Burkina Faso een eeuwenoud, traditioneel en belangrijk ambacht. Dit ambacht wordt overgedragen van leermeester op leerling, vaak nog in familieverband. De bronsgieters zijn vooral mannen die tot de Djermée-stam behoren.
De groep beeldhouwers van Ali Nikiema en Yacouba Guira maken de prachtige beelden die wij verkopen.
Dit gebeurt door middel van de ‘verloren was’-techniek. Hierbij wordt het originele beeld gemaakt van was. Dit wordt bedekt met klei. De klei wordt gebakken en de was smelt en loopt uit de vorm. Zo ontstaat een mal, waarin brons wordt gegoten. Het gegoten beeld wordt deels gematineerd met koperoxide, wat het de mooie kleur geeft.
De makers van deze beelden zijn aangesloten bij Coöperatie Ouagadougou. Een collectief van verschillende vakmanschappen bijeen om zo een breed aanbod te bieden voor de lokale-, nationale- en internationale markt.
De Coöperatie ondersteunt de ambachtslieden met hun marketing en stimuleert hen tot innovatie, kwaliteitsverbetering en onderling samenwerking. Natuurlijk vanuit de FairTrade-principes.
Door samenwerking met Tahoua Import worden de producenten gestimuleerd en gemotiveerd tot nieuwe ideeën en producten.