Laatste nieuws

Kaarten van afvalproducten uit Kenia

De kaarten van Kick Trading dragen een bijzonder verhaal met zich mee. De wenskaarten worden gemaakt door de toekomst en voor een schonere toekomst. De Fairtrade onderneming Kinsumu Inovation Centre Kenya (KICK) Trading in Kenia biedt jonge mannen en vrouwen in Kinsumu een plek om te werken, nieuwe vaardigheden te leren en een eerlijk inkomen te verdienen. De impact op de levens van deze jonge mensen is gigantisch. Zij kunnen nu iets betekenen voor de gemeenschap en hun families onderhouden.

 

 

 

 

 

 

 

Met de hand gemaakt 

De kaarten worden met de hand gemaakt van wit afval papier. Het papier wordt vermengd met waterhyacint en andere onkruidblaadjes. De waterhyacint is een vernietigende waterplantsoort die zich snel verspreid. De plant kan het Victoriameer van 100 hectare in één week opslokken. Voor vissers is dit erg vervelend, omdat hun boten vast komen te zitten in het dikke web van wortels. Daarom werken lokale families samen om de plant te oogsten en ambachtelijk te gebruiken voor bijvoorbeeld kaarten. 

 

         

Foto's door Jonah van de Burgt, iov Producentreizen Kenia- reizen naar fairtrade projecten.

 

 

Figuurtjes van afvalproducten 

Na een kook- en maalproces wordt het papier in grote frames in de zon gelegd om te drogen. Wanneer het papier droog is, wordt het in verschillende grootten, bijvoorbeeld A1- of A3-formaat, gesneden. Alle figuurtjes op de kaarten worden gemaakt van afvalproducten. Koperdraad uit oude koelkasten wordt opnieuw gebruikt. Het koperdraad wordt creatief verdraaid en gebogen in verschillende ontwerpen. Blikjes van voedsel, deodorant en frisdrank worden in verschillende vormen gesneden en vastgemaakt om het eindproduct te maken. 

 

Maandaanbieding september

20 % korting op alle tassen

Kom je werken bij de leukste winkel van Purmerend?

Wij zoeken een webredacteur met een vlotte pen. Je bent eindverantwoordelijk voor de inhoud en het uiterlijk van onze website en digitale nieuwsbrief. Je schrijft en publiceert leuke en pakkende artikelen. Onze 30 enthousiaste vrijwilligers zetten zich met hart en ziel in voor de verkoop van fair trade artikelen, zodat de makers uit ontwikkelingslanden een beter bestaan krijgen. Werken bij ons is naast heel gezellig dus ook heel zinvol! Lees verder >>