Laatste nieuws

Kettingen uit Kenia van Kazuri kralen

Van klei uit Mount Kenia ontstaan er de mooiste sieraden bij de werkers van Kazuri. Kazuri betekent klein en prachtig in het Swahili. Tijdens de Zomermarkt bij het Inloophuis ‘Wij allemaal’ liggen er kettingen van Kazuri, maar er worden ook armbanden en oorbellen gemaakt. De klei wordt handmatig bewerkt en geverfd, daarom is elk sieraad uniek. Voornamelijk alleenstaande vrouwen die anders geen eigen inkomen hebben, krijgen nu de kans om voor hen en hun gezin te zorgen. Ook is er medische hulp vlakbij mogelijk. Daarnaast is de werkplaats een ontmoetingsplek voor alle vrouwen, een geroezemoes vult de ruimte.

 

Ontstaan van de werkplaats:
Op een gedeelte van waar ooit de film ’Out of Africa’ zich afspeelde, ligt de werkplaats van Kazuri. In 1975 richtte Lady Susan Wood een werkplaats op om alleenstaande vrouwen een kans op een eigen inkomen te bieden. Al snel groeide de werkplaats van 2 naar honderden vrouwen. In 2001 kochten Mark en Regina Newman de werkplaats om deze nog verder te kunnen laten groeien. Daarbij behielden zij de doelstelling om minderbedeelde mensen in Kenia aan een baan te helpen.
 

Werkwijze voor de sieraden:
De manier van het maken van de sieraden gebeurt nog net als in 1975. Door workshops leren de vrouwen het vak en de techniek. Van klei worden kleine balletjes gemaakt, die worden in de oven gebakken, gesorteerd naar grootte en beschilderd. Na opnieuw verhit te zijn worden de kralen gemeten, tot sieraad verwerkt en klaar gemaakt om verkocht te worden. Op de website van Kazuri is meer informatie en een langere film over het maakproces te vinden.
 

Maandaanbieding juli is nu Zomeraanbieding 20% korting op het Tunesisch aardewerk

Deze zomer, zowel in juli als augustus, is het kleurrijke Tunesisch aardewerk in de aanbieding. 20% korting op alle borden,kommen,potten en schalen in diverse maten, vormen en kleuren. Maak van je tafel een zomers feest!

Lees verder>>