Laatste nieuws

Tassen van Kelim en Jajim uit Iran

Heb je ze al gezien? De bijzondere, mooie tassen gemaakt van Kelim of van Jajim? We hebben zelfs er kussenhoezen van! De tassen zijn er in verschillende maten, elke tas is uniek. Er is een verschil in Kelim en Jajim stoffen, dat is de structuur van deze schapenwol. Tegenwoordig wordt bij de Jajim stof ook gebruik gemaakt van hergebruikt gekleurd plastic. Dit maakt de kwaliteit van Jajim acceptabel en is met dit materiaal goedkoper. Het zijn tassen/kussenhoezen van Oosterse tapijten, kleden en de tassen zijn met restleer afgewerkt.

 

De tassen worden gemaakt door een vrouwencollectief in de buurt van Teheran.In deze groep werken ook een aantal transgender vrouwen mee. Heel bijzonder dat in Iran deze vrouwen een eerlijke kans krijgen om mee te werken. Er wordt gewerkt onder Fairtrade omstandigheden. Het contact met Nederland verloopt via Elnaz, die met haar gezin in Rotterdam woont.
Het maakproces:
De wol wordt door de dorpelingen en rondtrekkende mensen van de schapen gehaald en omgezet in draden die geweven kunnen worden.Vervolgens worden die draden op natuurlijke wijze gekleurd en gekookt. Daarna worden de draden geweven door mensen die dit van oudsher hebben gedaan. Kelim en Jajim zijn geweven materalen, waarvan het ontwerp voortkomt uit de mentaliteit en binnenwereld van deze mensen, maar ook uit de natuur waarin ze leven en de traditionele rollen in Iran.
Ten slotte worden de producten afgewerkt met leer voordat ze op de markt komen.