Laatste nieuws

Vazen uit Indonesië

Vrolijke kleuren sieren deze aardenwerk vazen van Madat. We hebben weer nieuwe varianten van deze soorten vazen. De vazen hebben kleine vlakken in diverse kleuren. Daarom heten ze ook wel Mozaïekvazen. Er zijn inmiddels ook vazen met strepen, bladeren of grotere strakke vlakken. Zowel in een veelvoud van kleuren als in een tweekleurenversie (blauw met groen) zijn er verschillende keramieken vazen in de winkel, ook in afmetingen zijn ze gevarieerd. Doordat ze handgemaakt zijn, is elke vaas uniek.

De achtergrond van deze vazen
De grondstof voor de vazen is de roodbruine aarde ( ‘tanah godean’) uit de 2e of 3e aardlaag. Er wordt steeds per productserie handmatig een mal gemaakt. Het aardewerk wordt gebakken bij een temperatuur van maximaal 850 graden. De kleurrijke designs worden na het bakken geheel handmatig aangebracht. Daardoor ontstaan er verschillen in de afwerking. De vazen zijn wel waterproof, maar er kan wel condensvorming ontstaan aan de onderzijde van de vaas. Rechtstreeks zonlicht kan op den duur kleurverschillen veroorzaken. Ook zijn ze niet bestand tegen vorst, maar ze zijn bedoeld om binnenshuis gebruikt te worden. Er is besloten om minimaal 2 keer per jaar nieuwe collecties te kunnen presenteren met daarbij de trendy kleuren per seizoen te volgen.
We kenden deze vazen als vazen die door Wisnu worden geïmporteerd, maar in 2019 heeft Madat Fair Treasures de  jarenlange succesvolle samenwerking met BenyaArt Craft overgenomen. Het bedrijf Benya Art Craft van producent Adnan Isdianto bevindt zich op het Indoneschische eiland Java. Benya Art Craft  is deelnemer aan het project Usaha Kriya Yogya, een overkoepelende organisatie van fair trade producenten in midden Java.

Op de onderste foto staan ook andere vazen  uit andere landen. De Madat vazen zijn de mozaïek vaas linksboven en de geblokte vaas rechtsonder.