Laatste nieuws

Voorzitter Frances Heijmans: ‘We doen niet aan liefdadigheid’

Frances Heijmans houdt niet van stil zitten. Decennia stond ze voor de klas en toen het pensioen naderde, werd duidelijk dat geraniums best mooie bloemen kunnen zijn, maar ze er niet de hele dag achter wilde zitten. Ze stapte daarom tien jaar geleden de Wereldwinkel binnen ‘of er misschien iets voor haar te doen was’. Er was genoeg te doen, in de winkel en later in het bestuur, waarvan de laatste vier jaar als voorzitter.

 

Over de beginjaren van de Wereldwinkel kan ze geen uitgebreide verhalen vertellen. Alleen dat de Wereldwinkel helemaal niet begon als een winkel. ‘We zijn in 1971 gestart met de verkoop van bananen op een bakfiets. Daarna volgde een ‘winkel’ in het gebouwtje van het Geel-Groene Kruis waar nu het plein van de Purmaryn is. Daarna verhuisden we naar ons huidige adres Achter de Kerk. Toevallig hoorde ik vorige week van een oudgediende dat er in het begin twee stromingen waren binnen de vereniging: de mensen die producten wilden verkopen en een groep die daar fel op tegen was. Zelfs koffie en thee mochten niet. Ze vonden dat we ons helemaal moesten focussen op voorlichting.’

Succesvol
Frances is blij met de ligging van de winkel in het centrum. ‘We zien het ook bij andere Wereldwinkels: er zijn drie voorwaarden voor een succesvolle winkel. Een goede locatie, een bescheiden huur en voldoende vrijwilligers. Wij hebben over alle drie niet te klagen.’ Ze meldt dan ook met gepaste trots dat in Noord-Holland de Wereldwinkel Purmerend een eervolle derde plek inneemt, na toeristische trekpleisters Alkmaar en Bergen. Het bestuur is dik tevreden met de ruim honderdduizend euro omzet per jaar. De voorbije (corona)jaren zorgden voor een dip, maar Frances heeft er alle vertrouwen in dat de verkoop dit jaar weer aantrekt.

Beschikbaar
Frances heeft het druk als voorzitter, maar blijft daarnaast ook beschikbaar voor de winkel. Drie tot vier keer per maand is ze achter de toonbank te vinden en dan valt ze tussendoor ook nog eens in. Ze ziet tot haar vreugde dat het niet moeilijk is om vrijwilligers te vinden. ‘Het komt regelmatig voor dat mensen de winkel binnenstappen en zich aanbieden.’ Ze constateert wel dat de meeste vrijwilligers van de Wereldwinkel grijze haren hebben.

Kinderen
Je zou denken dat vanuit het gedachtegoed van de Wereldwinkel (producten uit ontwikkelingslanden verkopen zodat lokale producenten een bestaan kunnen opbouwen) jonge, idealistische mensen zich willen inzetten.  De praktijk is anders. ‘Ik snap het wel. Veel jonge mensen hebben kinderen en  moeten in hun schaarse vrijetijd vrijwilligerswerk doen voor de club waar hun kind lid van is. Toch wil ik de komende tijd proberen om kinderen-en dus indirect hun ouders- bewust te maken van een onderwerp als fair trade.’ Ze heeft daarom nu contacten binnen het onderwijs in Purmerend om te komen tot lespakketten voor leerlingen.

Eerlijk
Fair trade: Frances heeft de term al een paar keer laten vallen in het gesprek. Eerlijke handel is waar het allemaal om draait bij de Wereldwinkel en het bestuur heeft vorig jaar besloten om een stap verder te gaan en te werken naar Purmerend als Fairtrade Gemeente. Het gemeentebestuur is al overtuigd. De komende twee jaar moeten middenstand, andere ondernemers, onderwijs en uiteindelijk elke Purmerender zich bewust worden van de fair trade gedachte. Om die reden heeft het bestuur bij de verandering van vereniging naar stichting ook gekozen voor een nieuwe naam. Vereniging Wereldwinkel Purmerend heet nu Stichting Fair Trade Gemeente Purmerend.

Trendy
De nieuwe focus op Fair Trade Gemeente Purmerend wil niet zeggen dat de Wereldwinkel zelf op het tweede plan komt. De winkel is uitermate succesvol dankzij een assortiment dat menig Purmerender aanspreekt. Iedereen weet inmiddels dat voor originele, trendy cadeautjes de Wereldwinkel de perfecte plek is. Om dat assortiment zo origineel en actueel mogelijk te houden bezoeken elke zes weken enkele inkopers vier verschillende inkoopcentra om nieuwe producten in te kopen. Daarnaast gaan zij twee of drie keer per jaar naar de Trade Mart in Utrecht en wordt er regelmatig online ingekocht. 

Bestaan opbouwen
Producten waarvan ze weten dat het de makers in ontwikkelingslanden helpt een bestaan op te bouwen. En het gaat niet alleen om de mensen in die landen. Van de winst schenkt de Wereldwinkel ook een deel aan een vijf goede doelen geïnitieerd in Purmerend en omgeving. ‘Voor mij is duidelijk dat we niet aan liefdadigheid doen, maar meehelpen aan mensenrechten. Mensen hebben het recht om een bestaan op te bouwen, om hun kinderen naar school te sturen. Het idee achter dat concept steun ik van harte.’