Laatste nieuws

Vrolijke voorwerpen van scrapmetal voor een zomers gevoel

Als je de houten vogels niet hebt kunnen kopen of je wilt iets anders: we hebben nog veel meer vogels, maar nu van ‘scrapmetal’ , d.w.z. van schrootafval. Een ijsvogel (familie), eendjes of een roodborstje, een groene specht of …? Ben je géén vogelliefhebber, dan zijn er ook mooie bloemen of bloemen met een bij of lieveheersbeestje erop te koop. Of kies je een vlinder voor aan de muur? Alles is in Zimbabwe gemaakt uit oud ijzer en andere afvalmaterialen.

Bij Gone Arty (de vogels) en bij Zimbabwe Arts (de bloemen) werken mensen in Zuidelijk Afrika samen om voor hun familie een bestaan te kunnen opbouwen en het leven aangenamer te maken. Ze maken piepkleine vogeltjes, maar ook grote dieren. De kunstenaars in Zimbabwe zijn erg goed in het maken van prachtige kunstwerken. Je herkent direct het land van oorsprong waar afvalmateriaal tot kunst wordt gemaakt. Bij Gone Arty is dat bijvoorbeeld van oude hekjes, oude auto’s, ijskasten, ijzeren tonnen, schroeven en moeren. Je kunt het zo gek niet bedenken of oud materiaal krijgt een tweede leven. Bij Zimbabwe Arts is dat net zo, zie ook het verhaal over de mieren. Zulke mieren lopen er ook nog genoeg in de winkel.


Enkele kunstenaars uitgelicht:

Victor en Nomatter Mhembere wonen met hun 5 kinderen in de dichtbevolkte wijk Waterfalls, net buiten Harare, Zimbabwe (foto linksboven). Ze hebben dankzij een lening van Gone Arty een stuk grond gekocht en een huis met werkplaats gebouwd. Hun familiebedrijfje maakt met schrootafval prachtige vogels. Steeds weer nieuwe soorten, waaronder de ijsvogeltjes. Ze krijgen inspiratie door de tijdschriften van de vogelbescherming die vanuit Nederland worden meegenomen als er iemand van Gone Arty naar Afrika reist om goed onderling contact te onderhouden.

Een andere kunstenaar is Gibson Makarutse (foto rechtsonder), die in Mabvuku woont, een andere dichtbevolkte voorstad van Harare.  Hij woont met zijn vrouw en kinderen naast de werkplaats. Ook hij heeft dankzij Gone Arty het huis en de werkplaats kunnen kopen. Daar is hij met zijn broer het familiebedrijf begonnen. Nu werken ook zijn zoons mee. Van hergebruikte materialen maken ze van alles, vanaf kleine egeltjes tot reuze vogels.

Maandaanbieding juli en augustus is nu Zomeraanbieding 20% korting op het Tunesisch aardewerk

Deze zomer, zowel in juli als augustus, is het kleurrijke Tunesisch aardewerk in de aanbieding. 20% korting op alle borden,kommen,potten en schalen in diverse maten, vormen en kleuren. Maak van je tafel een zomers feest!

Lees verder>>