Laatste nieuws

Wie zijn die elegante dames in de etalage?

Heb je onze keramische dames al gespot? Zij verdienen een prachtige plek in de etalage én bij jou thuis. Deze Mexicaanse vrouwen staan voor de prachtige samenwerking van een kunstenaar en een klei-specialist. In 2009 kregen Roberto en Etta het idee om mooie sprekende beelden te maken. Etta is een buitenlandse ontwerpster en Roberto een specialist in het werken met klei.

Hun samenwerking is een groot succes geworden en inmiddels is het bedrijf uitgegroeid tot een werkplaats met zestien werknemers. Zij werken hier onder goede omstandigheden en met veel plezier. Het is een rustige plek met veel licht, ruimte en een goede ventilatie. De werknemers zijn veelal vrouwen die weinig kansen op de arbeidsmarkt hebben en intern opgeleid worden.

De grondstof voor de beelden is lokale klei. Deze wordt speciaal van een berg op zo’n vijftig kilometer van de werkplaats gehaald. Aan de klei worden mineralen toegevoegd zodat de oventemperatuur verhoogd kan worden van vijfhonderd naar achthonderd graden Celsius. De beelden worden dan harder en minder breekbaar.

Het proces

De lokale klei wordt eerst in een mal gekneed. Dit moet minimaal een halve dag drogen. Daarna wordt de mal weggehaald en worden de details met de hand aangebracht. Niet iedereen kan dit even goed. Voor moeilijkere beelden is er soms maar één werknemer beschikbaar. Het beeld moet vervolgens een week drogen in de schaduw en uit de wind. Dat voorkomt dat het beeld krom trekt of er scheuren in komen. Daarna gaat het vijf uur de oven in. Vroeger gebeurde dat in een hout gestookte oven, nu in een elektrische oven. Hierdoor is de temperatuur beter te regelen en is het proces veel milieuvriendelijker. 

Na het bakken komt er een dunne laag pasta op het beeld en wordt het glad geschuurd. Hierover komt de grondlaag van olieverf die eerst drie dagen moet drogen. De kleur wordt in minimaal drie lagen aangebracht, zodat er leven in het beeld komt. Als laatste wordt het beeld twee keer gelakt. 
Door het vele handwerk zijn geen twee beelden hetzelfde, maar heeft ieder beeld zijn eigen uitstraling en karakter. Om kwalitatief goede producten te kunnen leveren, werken ze met ingevoerde professionele verf en penselen.

Let op !!  Zet deze unieke beelden bij voorkeur niet buiten. Zeker in de winter niet, want ze kunnen niet tegen de vorst.

Werken bij de wereldwinkel

Wij zoeken een enthousiaste en gemotiveerde:
Medewerker PR & communicatie

Heb je affiniteit met of ervaring in PR en communicatie, en leg je makkelijk contacten? Als medewerker PR en communicatie werk je aan het verhogen van onze naamsbekendheid en zorg je ervoor dat onze winkel in de regio bekend staat als dé fair trade cadeauwinkel. Verder ben je eindverantwoordelijk voor het uiterlijk en de inhoud van onze website en nieuwsbrief. Onze vrijwilligers zetten zich met hart en ziel in voor de verkoop van de fair trade cadeauartikelen, zodat de makers uit ontwikkelingslanden een beter bestaan krijgen. Werken bij ons is naast gezellig dus ook heel zinvol!
Lees verder >>

Lokaal kerstpakket cadeau

Heb jij een lokaal kerstpakket cadeaukaart ingewisseld voor een leuk, origineel cadeau uit onze winkel? Houdt er dan rekening mee dat je deze voor 28 februari ophaalt in de winkel.