Laatste nieuws

Zonnig tafelen met aardewerk servies uit Tunesië

Wat een prachtig, vrolijk gekleurd servies is dit serviesgoed uit Tunesië. Je voelt bijna meteen de zon schijnen. Het is een al jarenlang geliefd product in onze wereldwinkel. Hoewel het servies volgens een jarenlange, traditionele werkwijze wordt gemaakt, is het toch ook modern doordat er nieuwe vormen en decoratiemotieven ontstaan. Doordat het handwerk is, is elk stuk uniek. Er zijn schalen, kommen, potten, schotels en borden in diverse maten, vormen en kleuren. Het verhaal over de makers en het proces dient verder verteld te worden. Dan geniet jij van een mooi gedekte tafel en de makers van hun inkomen. Zij kunnen zo hun gezin onderhouden en krijgen meer eigenwaarde, zelfrespect.

Het maakproces:
De witte klei bij de plaats Sfax is een zeer geschikte klei, omdat die sterker is dan rode klei. Veel mensen wonen dan ook hier, om naast hun eigen huis een werkplaatsje te hebben waar het aardewerk gemaakt wordt. De klei wordt bewerkt en in mallen gegoten. Als de klei hard is, worden er evt. de oren en tuiten  aangezet, de motieven opengesneden en het basisproduct gebakken. Na de eerste keer bakken wordt het aardewerk met verschillende kleuren beschilderd. Dit gebeurt met loodvrije verf. Daarna wordt het product nogmaals gebakken en het voorzien van een glazuurlaag en voor een laatste keer gebakken.
Deze techniek wordt van generatie op generatie doorgegeven. De vrouwen maken  en beschilderen de motieven, de mannen bakken de producten, glazuren deze en verpakken ze voor de verkoop. Al meer dan 20 jaar importeert de Twinning Company het aardewerk (keramiek) servies uit Tunesië. Belangrijk om te weten: Het aardewerk mag in de magnetron en afwasmachine, maar niet in de oven.

 

Maandaanbieding juli is nu Zomeraanbieding 20% korting op het Tunesisch aardewerk

Deze zomer, zowel in juli als augustus, is het kleurrijke Tunesisch aardewerk in de aanbieding. 20% korting op alle borden,kommen,potten en schalen in diverse maten, vormen en kleuren. Maak van je tafel een zomers feest!

Lees verder>>