Laatste nieuws

Aandacht voor eerlijke handel blijft nodig

We zijn bijna aan het einde van de Fairtrade Week. We begonnen deze week met een flyer-actie met een leuke winactie. Ook geven we deze week 10% korting op al onze food-producten.

 

Waarom is deze Fairtrade Week zo belangrijk?

Fairtrade Nederland organiseert sinds 2007 in het voor- en najaar de Fairtrade Week om meer mensen kennis te laten maken met fairtrade producten. Hoe meer fairtrade producten we met elkaar gebruiken, hoe meer boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden kans hebben op een beter leven. Armoede veroorzaakt ook veel andere problemen, zoals kinderarbeid, ontbossing en uitbuiting. Door de producenten beter te betalen, kunnen deze problemen aangepakt worden.

Fairtrade is ‘eerlijke handel’ met aandacht voor mens en milieu. Kopers van fairtrade producten zijn verplicht een minimale prijs te betalen. Daarmee kunnen de producenten de kosten voor duurzame productie betalen. De minimumprijs beschermt hen als de wereldmarktprijzen dalen. Als deze wereldmarktprijs hoger is, krijgen zijn uiteraard een hogere prijs. Zo kunnen boerenbedrijven blijven bestaan en wordt tegelijkertijd gewerkt aan het tegenhouden van klimaatverandering.

In ruil voor hulp moeten producenten zich houden aan milieuregels en mannen en vrouwen gelijk behandelen. Ook mogen zij geen kinderen laten werken.

Eerlijke handel extra hard nodig tijdens coronacrisis

De invloed van het coronavirus maakt de kwetsbaarheid van de boeren en arbeiders zichtbaar. Vaak hebben zij geen reserve om op terug te vallen en is er juist extra geld nodig om verspreiding van het virus tegen te gaan. Hiervoor wordt een fairtrade premie ingezet. Dit is een premie bovenop de prijs die kopers betalen voor de producten. De boeren beslissen met elkaar waar ze de premie aan uitgeven. Bijvoorbeeld aan gemeenschapsprojecten zoals onderwijs en gezondheidszorg.

Door te kiezen voor fairtrade producten maak je het verschil, juist in deze onzekere tijd. Elke aankoop helpt!

 

Maandaanbieding december

20% korting op alle Sjaals