Bronzen beelden uit Burkino Faso

Maandaanbieding van juli; 20% korting.
Vooral in Burkino Faso is het brons gieten een traditioneel en belangrijk ambacht. Het is een vakmanschap van de Djerméé stam. Van vader op zoon en van leermeester op leerling wordt deze techniek doorgegeven. Het beeld wordt eerst met de hand gemaakt van bijenwas en bedekt met klei. Wanneer de klei wordt gebakken in een gat in de grond, smelt de was. Zo ontstaat de mal, waarin het brons gegoten wordt. Deze manier van werken heet ‘cire-perdue’, de verloren was-techniek.
In de beelden wordt het unieke van de mens, vrouw, man en kind tot een sierlijke vorm verwerkt. Het zijn krachtige kunstwerken met veel symboliek en daarnaast erg decoratief zijn.

Coöperatie
De makers van de beelden zijn aangesloten bij Coöperatie Ouagadougou. Dat is een groep van verschillende vaklieden bij elkaar om zo een breed aanbod te bieden voor de lokale-, nationale- en internationale markt. Kunstnijverheid en vakmanschap, het antwoord in een samenleving waar weinig fabrieken zijn en waar een grote werkeloosheid is. De Coöperatie helpt de ambachtslieden met hun marketing en moedigt hen aan tot vernieuwing, kwaliteitsverbetering en samenwerking. Natuurlijk vanuit de fair trade principes.

Door samenwerking met Tahoua Import worden de producenten aangemoedigd en gemotiveerd tot nieuwe ideeën en producten. Ze kunnen door de verkoop van de beelden hun economische positie verbeteren en hun artistieke vaardigheden ontwikkelen.